31.5.2013

Pilvilinnoja

'Eventually all things fall into place'. Not quite there yet, but...

Olen jo täysin palautunut maanpinnalle tonttiasioiden aiheuttamasta euforiasta. Äkkiä se ohi menikin. Siihen ei tarvittu kuin aloituspalaveri ja muutama sähköposti. Ja vaikka räikeitä yllätyksiä ja epävarmuuksia tämän asian tiimoilta esiintyy päivittäin, rakennellaanpa silti hieman pilvilinnoja. Pilvilinnoja haavekuvien muodossa :)

Jos saisin valita, asuisin erittäin väljästi New Yorkin Brownstone tai Lontoon townhouse tyyppisessä ratkaisussa, kulman takana Stockan herkusta, Whole Foods Marketista ja Starbucksista, meren rannalla, sisarusteni naapurissa. Suomessa. Sopivalla tavalla rustiikkisesti mutta kodikkaasti. Nauttisin talvella manttelitakan lämmöstä, sen manttelitakan jonka reunukselle jouluisin ripustaisin ne sukat. Kesäisin vilvoittelisin oman takapihan poolilla. Mutta pihaa ei tarvitse olla sen pakollisen nurmikkopläntin verran, iso patio ja yrttilaatikot riittää.

New York modern townhouse
Koska tämäntyyppinen kaupunkirakentaminen (ja pari muuta asiaa) Suomesta kokonaan puuttuu, joudun 'hieman' antamaan haaveissani periksi. Kaupungin kaava-alueella sijaitseva tontti asettaa tietyt rajoitteet talolle jo ulkoisestikin mutta rakentuvan talon muodon vuoksi myös sisäratkaisuissa joudumme joustamaan. Postimerkin kokoinen maapläntti jolle kotimme joskus rakentuu, asettaa kapeudellaan hieman esteitä sen kaltaiselle talolle josta olemme pitkään jo haaveilleet. Tiedossa on jo useita asioita joista joudumme tinkimään. Mutta tontissa on niin paljon hyvääkin ja taitava arkkitehti tekee varmasti kaikkensa yrittäessään toteuttaa sitä juuri meidän toiveiden mukaista kotia. Linja on skandinaavisen moderni. Kapeaan taloon, johon tulee ikkunat pääosin vain molempiin päätyihin, saisi hyvin vinkkejä ehkä juuri townhouse tyyppisistä kapean pohjamallin ratkaisuista.

Meillä ei ollut paljon aikaa miettiä tontin ostoa, päätös oli tehtävä nopeasti. Myyntiin tulleet tontit varattiin kahdessa päivässä, ei ehditty tehdä pros and cons listoja. Kun varattiin, vapaana oli enää 2 tonttia joista täytyi valita. Silmien edessä vilisi silloin vain niitä hyviä puolia, huonoja asioita on tullut nyt vasta jälkikäteen esille. Sijainti ja maisema painoivat vaakakupissa eniten. Mutta hyvä koti siitä meille tulee, meidän koti :) Suunnittelun ja luparumban jälkeen on luultavasti jo vuosi 2014, ja sitten mahdollisesti päästään aloittamaan. Joo kyllä, täällä luvan saamiseen varoitellaan menevän pitkään, kuvioissa häämöttävistä poikkeusluvista puhumattakaan. Kämppä johon joudumme pian muuttamaan, saa toimia kotinamme varmasti pitkään, liiankin pitkään. Puhutaan siis motivaatiokämpästä :)
Netissä on roikuttu ja lehtiä selattu, haaveet selkiytyvät päivä päivältä. Suunnittelu on ihanaa!

Pian päästään katsomaan miten unelmat, budjetti ja todellisuus ottavat mittaa toisistaan. Lähdetään hommaan tiukalla 'can do' asenteella, vaikka todellisuus saattaa olla 'can't do' :D
Ennen kaikkea asiat pitää nähdä mahdollisuuksina vaikka niillä on toinenkin nimi, haaste. Mutta niin pitkälle haluamme unelmat toteuttaa kuin mahdollista, joten arkkitehdin luo mars! 
Tampereen asuntomessujen Jämerä Loft     
(kuva talovalmistajan sivuilta)
All other images from Freshome.com

6 kommenttia:

 1. Voi apua miten upeita! Nuo haavekuvat mukaan arkkitehdille! Tuo suomalainen vaihtoehto toki erottuu joukosta... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vaan, mutta ei ollenkaan huonona vaihtoehtona :)

   Poista
 2. Kyllä nostan hattua tuolle projektille, jaksamista siihen! Itsestäni ei siihen olisi. Erittäin ihana seurata teidän matkaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan miten kauan oma innostus ja jaksaminen riittää... Mutta kyllä täälläkin odotetaan kovasti että päästäisiin tositoimiin :)Kiva kun seuraat matkalla mukana, kaikki tsemppaajat on enemmän kuin tarpeellisia :)

   Poista
 3. Aika hurjaa miten moni noista taloista nayttaa että vois olla tassa meidan kadulla!! :) Hienoja ovat, mielettomia esimerkkeja unelmatalolle, kelpais meillekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo toiseksi ylin on jostain päin Sydneyä, jospa vaikka teidän kadulta ;)

   Poista