25.11.2013

Key Lime Pie

Viikonloppuna vietettiin IhaNaisten ystävien kanssa pikkujouluja, pitkän kaavan mukaan. Lauantaina aamulla jo aloitettiin ja 'kekkerit' jatkuivat pitkälle sunnuntai päivään. Ennen tuollainen maraton olisi saanut jälkikäteen puhaltelemaan muutaman päivän ajan mutta nyt mentiin hieman erilaisin ehdoin. Aurinkoiseen viikonloppuun sisältyi pitkä lenkki järven ympäri, saunomista, kokkailua, takkatulen tunnelmaa, glögin keittelyä ja höpinää talon täydeltä. Näissä juhlissa ei pönötetty ja laittauduttu, villasukat ja leggarit toimivat pukukoodina. Kaikkea menoa rytmitti ystäväni pieni, pian kolmekuinen pikkumies. Hyvin jaksoi menossa mukana, ei hätkähtänyt kuuden naisen pölinästä aiheutuvaa meteliä.

Tänä vuonna menu poikkesi hieman tavanomaisista pikkujoulutarjottavista. Kokkailtiin vahvoja makuja, itämaisesti maustettua ruokaa, joten mikä sen parempi jälkiruoka kuin raikas Key Lime Pie. Paitsi että tässä kohtaa se on ihan vaan Lime Pie, en ole Suomessa koskaan päässyt käsiksi vain Floridassa kasvaviin Key Lime palleroisiin.  Piiras toimii parhaiten kesällä, mutta on täydellisesti paikallaan myös tulisemman pääruoan jälkeen keskellä talveakin. Tein piiraan valmiiksi jo edellisenä päivänä. Jälleen reseptin perään kyseltiin, niin oli edellisellä kerrallakin kun olen tätä kyseistä ohjetta käyttänyt. Tässä se nyt on ihan kaikille muillekin sitruksen raikkaasta mausta pitäville. Olen kaapannut reseptin kakkureseptieni vakiolähteestä, Hummingbird Bakeryn kakkukirjasta.



täyte:
8 munankeltuaista
2 x 397g purkkia kondensoitua maitoa (makeutettu)
5 limen (luomu) mehu ja raastettu kuori
n. 4 dl vispikermaa (päälle)

pohja:
400g digestive-keksejä
160g voita
(itse olen todennut että tuosta puoletkin riittää pohjaksi, mutta jos haluaa paksumman 'crustin' tuo ohjeen mukainen määrä on ok)

Esilämmitä uuni 170 asteeseen.

Pohjaa varten:
Hienonna keksit aivan hienoksi muruksi blenderissä tai parhaaksi havaitsemallasi konstilla. Kaada sulatettu voi joukkoon. Sekoita hyvin ja painele seos tiiviisti irtopohjavuokaan (halkaisija 23cm), pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 10-15 min kunnes pohja on kauniin 'kultainen'. Jäähdytä pohja täysin ennen täytteen lisäämistä.

Laske uunin lämpö 150 asteeseen.

Vaahdota munankeltuaiset. Lisää joukkoon kondensoitu maito, limen mehu ja limen kuori samalla koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes täyte tasaisesti sekoittunut.

Kaada täyte jäähtyneelle pohjalle. Paista uunissa keskitasolla 15-20 min. Täytteen pitäisi olla 'kiinteä' koskettaa (not wobbly). Jäähdytä kokonaan ja pidä vielä jääkaapissa vähintään tunti, mielellään yön yli jos mahdollista. Kun laitat tarjolle, vatkaa kermaa haluamasi määrä piiraan 'hunnuksi'. Päälle voi tehdä myös marengin mutta kerma toimii mainiosti vähemmän makeana versiona. Koristele, jos maltat. Me ei enää maltettu, as you can see ;)








6 kommenttia:

  1. Kiva että taas postailet, ihan ikävä oli jo! Vaikka muutoin niin huono blogiseuraaja olenkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun seurailet tätäkin vaikka viipyilyä postausten välillä hieman onkin ;) Yritän parantaa tapani :D

      Poista
  2. Ja tämä piirakka olikin ihan täydellistä, kuten myös seura <3!
    Kiitos loistavalle kokille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seura näissä kekkereissä on aina parasta, isot kiitokset kaikille <3 Tarjoilut hyvää bonusta :) Taas jaksaa!

      Poista
  3. Oi ja voi, miten herkulliselta näyttää! :)
    Varmasti maistuvaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kovin jouluista mutta niin kovin maistuvaa! :D
      Ihanaa joulunodotusta Emppu! <3

      Poista