21.3.2014

Chili-bataattikeitto

Tätä sopivan tulista, samettista soppaa himoitsen kylminä talvipäivinä ja flunssaa parannellessa. Nyt ei ole kyse kummastakaan mutta yritän käyttää soppaa hyväkseni pikkuisen vuokralaiseni häädössä, ja tässä versiossa onkin siksi chiliä  'hyppysellinen' tavallista enemmän. Ei vaan toimi, ei. Tulisiin makuihin tottunut pirpana :)
 
Löysin reseptin jostakin joululehdestä vuosia sitten kun olimme lähdössä tyttöporukalla Leville mökkeilemään ja jokaisen vastuulla reissussa oli taikoa yksi herkullinen ruokalaji lounaaksi tai illalliseksi. Etsin jotain uutta ja tämä helmi tuli vastaan silloin. 


Maistui taivaalliselle kesken kylmän laskettelupäivän! Vuosien saatossa olen tuunaillut keittoa monin tavoin, mutta pääainekset chili ja bataatti eivät vaihdu. Helppo arkikeitto jonka ainekset löytyvät kaapista aina.

Tässä resepti sellaisena joka se oli lehdestä löydettäessä:

n. 600g bataattia
6dl vettä
kasvisliemikuutio
1/2 chili
1 tl jauhettua inkivääriä
1/2 sitruunan mehu
tölkki tomaattimurskaa
1 dl ruokakermaa 

Itse laitan soppaan yleensä enemmän chiliä (2 palkoa) ja inkiväärin tuoreena. Tuoretta basilikaa tulee kourallinen. Juustoa eksyy mukaan myös, yleensä parmesania tai voimakasta koskenlaskijaa. Molemmat toimii hyvin.

Bataatti ja chili keitetään pehmeiksi liemikuutiolla, inkiväärillä ja sitruunalla maustetussa vedessä. Lisätään basilika ja tomaattimurska ja soseutetaan soppa blenderissä tai sauvasekoittimella. Lopuksi lisätään juusto ja kerma ja lämmitellään hellalla kuumaksi.
Tarjoillaan raejuustosilmällä tai/ja hyppysellisellä pistaasipähkinöitä. Ai jai!

12 kommenttia:

  1. Kiitos Anna tästä, taidankin kokkailla heti huomenna :)
    Multa löytyy muutama muukin häätöresepti, jotka todettu ei niin toimiviksi :D
    Suukkoja <3

    Sini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeiluun vaan! :)
      Mulle vaan KAIKKI häätöresepteiksi luokitellut! Toimivat ja vähemmän toimivat :D
      Ihanaa viikonloppua muru <3

      Poista
  2. Onko nyt jo häätöaika, vuokrasoppari loppu? Wau, sittenhän olet jo aika pitkällä. Sitkeyttä ja jaksamista "häätöprojektiin" :)

    Tämä soppahan on ihan superfoodia! Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt on kyllä jo täydet viikot joten jonkunlaiset 'ulosottomiehet' vois palkata :D Mutta luultavasti antaa odottaa vielä pitkään...

      Ainakin keiton pääraaka-ainekset on superfoodia, kermasta ja juustosta voidaan olla monta eri mieltä :D Mutta niin herkkua!

      Poista
  3. Tiesitkö ettei liiallinen chilin ja inkiväärin syöminen tee vauvalle kovin hyvää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Olen aina ollut 'kohtuus kaikessa' ja 'kultainen keskitie' tyyppiä :) Olen tiennyt nämä faktat ja vähentänyt radikaalisti molempia herkkuja... varsinkin ensimmäisellä ja toisella kolmanneksella jolloin merkitys on kaiketi suurin. Mutta totaaliluopuja en ole ollut :)

      Poista
    2. Haluaisin kommentoida sen verran että kultainen keskitie on tietyissa asioissa juuri se paras :) Suosituksia on niin paljon ja ne muuttuvat maan rajojen ulkopuolelle mentaessa. Hassua mutta totta. Esim. se mita taalla Britanniassa ei suositella, saattaa Suomessa olla kovinkin suositeltavaa terveysviranomaisten taholta. Esim. pahkinat. Maalaisjarki rules! Ja paheksunnat sikseen, jokaisella on omat tapansa toimia ja pitaa huolta vauvastaan ja omasta hyvinvoinnistaan, eikos vaan :)

      Poista
    3. Jonkinverran tutustuin eri maiden suosituksiin ja on hullua miten paljon eroa niissä onkaan :) Sen vuoksi oma maalaisjärki onkin toiminut suunnannäyttäjänä. Tuo pähkinäinen esimerkki on askarruttanut itseäni jo vuosikymmenen... kun ensi kertaa kuulin Lontooseen muutettuani kollegani muistuttavan toista kollegaani pähkinänsyöntikiellosta raskauden aikana, olin hieman hämilläni. Nyt taitavat olla siinäkin jo löyhempiä? Eikös se tutkimus ole jo vähän 'tomutettu' kun todettiinkin jotain päinvastaista? Ja appelsiinituoremehu USAn suosituksissa vältettävien listalla? Nää on näitä... :)

      Poista
  4. Minä joka en keittiössä pärjää juuri missään keitoksissa, lähdin kokeilemaan tätä eilen ja TARJOSIN VIERAILLE! Oli menestys, hetken tunsin olevani huippukokki :D Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. My pleasure :)
      On niin helppo ja hyvä, reseptistä tuli hetkessä vakio myös omassa keittiössä. Tuunausta kannattaa kokeilla, siten keittoon saa kivoja vivahteita :)

      Poista
  5. Tykkkään bataatista ja tuo keitto vaikuttaa tosi hyvältä, eli kokeiluun! :)

    VastaaPoista