19.10.2015

Äiti-haaste


Warning: söpöstelyä raksarintamalta! ;)
"Luen rivien välistä että olet upea äiti. Olet odottanut aarrettasi pitkään ja on mahtava aistia se rakkaus ja lämpö mitä tunnet tytärtäsi kohtaan, ilman että korostat sitä jatkuvasti. Se on itsestään selvää. Koen että tiedän sinusta äitinä jotain, mutta et juurikaan paljasta henkilökohtaisuuksia. Nyt haluaisin tietää hieman pintaa syvemmältä. Otatko haasteen vastaan?"

Häkellys maximus.

Kiitos Susanna! <3
Kun haaste alkaa näin kauniisti ja on näin henkilökohtainen, en mitenkään voi siirtää tätä syrjään. Sain tämän mamma-haasteen Susannalta jo tyttären täyttäessä vuoden(!) mutta vasta nyt, unettoman yön ratoksi tartuin tähän. Sopivasti puolitoistavuotispäivän jälkimainingeissa :) Aihe on mitä kultaisin, haasteessa käsitellään lapsosen ensimmäistä vuotta ja minun ensimmäsitä vuotta äitinä. Joten täältä pesee!


1. Mikä oli ensimmäisessä vuodessa haastavinta?
Ajoittainen riittämättömyyden tunne.  
Ja huono omatunto siitä että tyttären ensimmäinen vuosi osin 'hukkui' raksailun sekaan. Se oli vaikeaa hyväksyä.

 


2. Tympeintä?
Toisten ihmisten (äitien) mielipiteet siitä miten mikäkin asia pitäisi tehdä. Erinäisistä ohjeista ja 'taivasteluista' voisi kirjoittaa kirjan. On syitä miksi en jaksa hiekkalaatikkoseuroja.


3. Huippuhetkiä?
Se pieni vaaleanpunainen kupla joka meitä kolmea alussa verhosi, Jorvin perhehuoneesta lähtien, oli niin ihana että ne muistot kantaa ikuisuuteen. Huippuhetkiä tuli ja tulee edelleen päivittäin! En osaa eritellä <3
Isommassa kokonaisuudessa olen kuitenkin ollut erityisen onnellinen siitä että tyttö on ollut terve. Sekä siitä että neiti on ollut hyvä nukkuja alusta asti. 
Easy happy baby! <34. Hankittuja turhakkeita/huteja?
Hoitolaukku. Hankin raskausaikana Mothercaresta hoitolaukun joka jäi lähes täysin käyttämättä. Alusta asti tuntui helpommalta käyttää vain hieman normaalia isompaa käsilaukkua. Samujin Tori palveli tässä asiassa täydellisesti kätkien sisäänsä kaiken tarvittavan. Tekee sen edelleen :)
Miehen innostus teknisiin vempeleisiin poiki meille myös kolme erilaista itkuhälytintä joista yhtäkään ei tarvittu kotona, toistaiseksi. Mutta kohta tosin ollaan kolmen kerroksen väkeä. 
Kahta näistä vempeleistä ollaan käytetty maalla ja mökillä, yksi on unohtunut pakkauksessaan laatikon pohjalle.
Kun aina tuli vastaan uudempi ja parempi (lue:teknisempi)...
5. Ehdottomia hittejä?
VAUNUT! Bugaboon Buffalot! Bugikset olivat vaunurakkauteni jo reilut kymmenen vuotta sitten kun itse vasta jollain tasolla haaveilin äitiydestä ja Hollywood oli seonnut niistä. Ne taisi muistaakseni silloin olla Cameja eikä vielä Buffaloita...  Buffaloihin päädyttiin suurten etupyörien vuoksi, koska koin että tarvitsemme muutakin kun city-vaunut. Kadun kuitenkin että emme hankkineet Donkey-mallia. Tukholman reissulla reilu vuosi sitten ihastelimme miehen kanssa kun lukuisat tukholmattaret työntelivät Donkey monojaan, mitään muita ei juuri näkynyt katukuvassa. Monoja näkyy paljon nyt jo täälläkin. Mies ihmetteli että miten minä en käytännön(?) ihmisenä vaunuja hankkiessamme antanut määräystä tuollaisia tilata... Kaduttaa joo, mutta vain vähän :)
Ehdottomia hittejä olivat myös Aden & Anaisin isot bambuharsot. Ne olivat päivittäisessä käytössä ensimmäisen puolen vuoden aikana ja olivat mitä pehmeimmät ja monikäyttöisimmät! Toimivat kesävauvalla aurinkosuojana, peittona, imetysliinana, kantoliinana, puklurättinä jne... Niitä kiittelin päivittäin. Ja ajoittain vieläkin nuuskuttelen niistä vauvantuoksua.


6. Suhteesi kirppareihin?
En ole ehtinyt kirpparille. Olen aikonut monesti käydä, ovat kuulemma varsinaisia aarreaittoja! Oma myyntikasani vaatehuoneessa kasvaa kasvamistaan mutta kirpparihankintoja meille ei ole kertynyt. Olemme saaneet ystäviltä jonkin verran tavaraa ja vaatetta käytettyinä. Tuhlaan tyttären vaatteisiin luvattoman paljon. Törmäsin Vauva-lehden keskustelupalstaan ehkä vuosi sitten ja siellä sivupalkissa näin keskustelunavauksen: 'Säälin todella niitä vanhempia jotka ostavat lapselleen vaatteet uutena!' Kommentteja oli satoja, en perehtynyt niihin. Muistan ajatelleeni että onkohan tämä pohdiskelija koskaan pysähtynyt miettimään että mistä ne vaattet sinne kirpparille päätyvät?
Säälittävä täällä moi!  


7.Lastenvaatteiden lempimerkki? Pastelli vai mustavalkoinen?
Eniten taitaa olla Zarasta, Gapista ja Gugguulta. Muita suosikkeja ovat myös kohtuuhintaiset Next, Old Navy, Lindex ja PoP. Papu Design ja Pomp de Lux miellyttävät myös. 
Ostan liian paljon mutta en haluaisi maksaa liikaa vaatekappaleesta jonka käyttöaika varsinkin vauva-aikana on todella lyhyt. Pastellia ja iloisia värejä löytyy mutta prinsessa-tyllejä väistellään... ainakin niin pitkään kun äiti saa päättää :)


8. Otatko vastaan kasvatus/hoitovinkkejä? 
Otan mielelläni hoitovinkkejä, kyselenkin niitä. Kasvatusvinkkejä... not so much.


9. Lääkärikäyntejä? 
Ruutiinineuvoloiden lisäksi kaksi kertaa ennen lentoreissuja kun olen halunnut tsekata että beben korvat on kunnossa. Näitä on edeltänyt flunssanpoikaset ja hampaiden puhkeaminen joten ihan oireiden perusteella ollaan lääkäriin hakeuduttu, ei pelkän paranoidin maman :)
Vakuutus ei tosiaankaan tätä vauhtia maksa itseään takaisin, mutta hyvä niin :)


10. Matkoja?
Matkustelemaan päästiin ensimmäisen vuoden aikana ja reissut sujuivat loistavasti tyllerön kanssa! Ihana matkaseuralainen!11. Vauvabloggaus vai sisustusbloggaus?
Luen itse molempia! Tykkään kirjoittaakin molemmista aiheista. Pidän tästä omasta sekamelskastani vaikka tunnenkin että blogillani ei ole selkeää kohderyhmää :) Pelkästään mammabloggaajaa minusta ei voi tulla, se on bloggaamisen alalajeista hurjin ja raadollisinkin vaikka aihe itsessään on mitä suloisin. Nostan mammabloggareille mitä nöyrimmin hattua! Ihanaa että jaksatte vaikka kommenttipalstalla hyökätään ajoittain kynsin hampain kimppuun. Siinä jos missä asettaa itsensä alttiiksi arvostelulle sekä julkiselle, verbaaliselle lynkkaukselle. Mikä siinä on että suurimmat loanheitot tapahtuu näissä blogeissa, Vauva-foorumeista puhumattakaan. Miten se on keneltäkään pois jos joku toinen tekee asioita eri tavalla ja kasvattaa lasta eri tavalla kuin toinen? Toisen äitiyden arvostelu on alhaista, mutta on aivan sama jos joku ei pidä sohvastani.
Pelkkää sisustusbloggaajaa minusta ei myöskään saa tehtyä. Olen höyhensarjalainen myös diy-projekteissa joten niistäkään en tarpeeksi täytettä saa bloggaukseen. Koen että sisutusasioissa ei ole monellakaan ole loputtomasti annettavaa ellei ole ammattilainen. Ja väkisin tehty täyte paistaa läpi. Itse rakastan lifestyle-blogeja jossa mixataan sitä sun tätä sopivassa suhteessa. 
Viime aikoina olen seurannut myös raksablogeja. Niissä pidän siitä että saan samassa paketissa faktaa ja myös hieman persoonaa, kurkistuksen siihen kuka sitä blogia oikeastaan kirjoittaa.

12.Kasvatusoppaat vai intuitio?
Intuitio, mausteena maalaisjärki.


13.Valmisruoka vai chef a'la mama? Lempiruokia?
Molemmat jees mutta pääsääntöisesti teen itse. Reissun päällä tai kiireessä suosin valmista. Typy aloitti kiinteiden maistelun vajaan viiden kuukauden iässä. Ensimmäisten kuukausien aikana olin ehdottomampi asian suhteen, tällöin tein pelkästään itse. Nyt on ihanan helppoa kun tyllerö syö jo samaa ruokaa kuin me. Ei ole enää kevään jälkeen suostunut purkeista syömään. Se taisi tyssätä huhtikuussa Kanadan SURKEAAN valikoimaan. Lähes kaikkiruokainen on, parhaita herkkuja tällä hetkellä: kukkakaali, ruisleipä, marjat, mantelit, juustot ja pesto. Upposipa kesällä anopin tekemä artisokkapizza oliiveineen :) Kaalilaatikko on ainoa jonka on sylkenyt pois.
Ensimmäisen vuoden aikana suun veti muikeimmalle avokado, parsakaali ja marjat.


14. Rutiinit vai go with the flow?
Tilanteesta riippuen. I'm easy ja onneksi typy on myös. Mutta kyllä meillä rutiineja rakastetaan. Koen että ne on pienen ihmisen elämässä erittäin tärkeitä ja tietyistä asioista pidetään aina kiinni, joskus tosin säveltäen. Aina pitää pystyä toimimaan hetki myös flowlla ilman että siitä syntyy kriisi.  15. Vinkki kolmonen jaettavaksi vauva-vuoteen?
Itse päätin jo raskausaikana pysytellä pois vauva- ja perhelehtien keskustelupalstoilta, ne on ihan käsittämättömiä paikkoja. Se on tosin vaikeaa koska mistä tahansa aiheesta googlesta etsitkin, pörssikursseista, matkoista, auton huollosta tai resepteistä, aiheesta on varmasti faktaa Vauva-lehden foorumilla ja löydät itsesi sieltä anyway. 

14 kommenttia:

 1. Voi ihanaa että tähän tartuit, yai!! Olin jo menettää toivoni! ;) Persoonan verhojen raottelu on mahtavaa! :D Ihanalta kuulostaa vauvavuotenne <3
  Tsemppiä loppurutistukseen raksailun kanssa!!!!!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta, en saanut jostain syystä sinua linkitettyä!! :) Mutta onneksi satuit näkemään että olen tarttunut haasteeseen, sorry että kesti :D Ihana aihe, voisin siitä pulputtaa vaikka kuinka paljon jos joku vaan jaksaisi kuunnella :D
   Kiitti tsempeistä <3

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitti! <3 Ihana aihe, voisin pikkumurusta puhua loputtomiin :)

   Poista
 3. Ihana postaus tosiaan <3 Olipa kiva lukea! Uneton yö...? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! <3 Jopa mullakin on välillä uneton yö... joskus ihan töiden puolesta ;)

   Poista
 4. Heh, juuri kun odottelee kuumeisesti raksauutisia ja uusia sisustuskuvia, tuleekin jotain ihanan ylisöpöä! Olipa kiva postaus! :) Uskomatonta että teillä on jo puolitoistavuotias! Aika juoksee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän niitä raksakuviakin täytyisi laittaa, tällä hetkellä siellä nyppii niin paljon moni asia että tekisi mieli heittää hanskat tiskiin :/ Tässä vaiheessa se kannattaisi... ;) Loppustressiä??? :D
   Don't worry, laitan kuvia varmasti. Ihana kuulla että tämäkin postaus täytti odotukset vaikka olikin erilainen <3

   Poista
 5. Tätä oli ihana lukea.
  Juu nou kritiikit vois joillakin jäädä omaan arvoonsa. Jokainen äitinä ja vanhempana tekee parhaansa.
  Kunnon vaunut on kyllä ehdoton Must hankinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nanni <3
   Sano muuta, ei turhaan sanota että äiti on äidille susi :( En tiedä onko kritisointi ja arvostelu jollain lailla arvosteijan omaa pahaa oloa tai epävarmuutta. Tiedä näistä ;)

   Poista
 6. <3 sydän täällä tykyttää <3 halauksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Perhoskan sydän tykyttää ja sulaa ;) I know, eihän tällä pikkutyypillä voi muunlaisia vaikutuksia olla <3

   Poista