22.2.2015

Kodin sydän

My kitchen diaries. Tästä aiheesta voisin pulputtaa vaikka kuinka ja paljon. Ja vihdoin saankin... tai ainakin avaan edes hieman tulevan kotimme keittiösuunnitelmia. Mikä olisikaan parempi hetki rönsyillä kuin tämä harmaa räntäsateinen sunnuntaiaamu :)
Keittiö on meidän kodin sydän, komentokeskus. Oli se millainen tahansa, siellä vietetään runsaasti aikaa ja käydään ne kaikkein tärkeimmät keskustelut. Annetaan kaikkein pisimmät halaukset pitkän päivän tai huonosti nukutun yön jälkeen. Seisten tai istuen. Yksin, kaksin tai kolmin. Usein isommassakin seurueessa. 
Kun muistelen kaikkia keittiöitäni joissa olen saanut/joutunut/sopeutunut kokkailemaan luulin jo varmuudella tietäväni mitä haluan. Olihan tässä tulevassa kaikki mahdollisuudet täydelliseen. Silti suunnittelun vaikeus yllätti. Ja niin se kuitenkin meni että ei siitä ihan täydellinen tule. Keittiön muoto tai budjettikaan ei täysin salli haaveideni keittiön suunnittelua. 
Seurustelukeittiö, social kitchen. Se on meidän juttu. Keittiö saa näyttää keittiöltä.

Kuvat: Diesel Social Kitchen 

Viimeisimmän sinkkukotini minikeittiön suunnittelin ja remontoin seitsemän vuotta sitten. Tällöin kaappivalintani oli Kvikin Mano korkeakiiltovalkoisena, puu- ja terästasoilla, Smegin vaaleansinisen jenkkijääkaapin kera. Mies remontoi viimeisimpänsä 5 vuotta sitten. Tällöin olin kuvioissa jo mukana mutta emme vielä asuneet yhdessä joten mielipiteeni ei ollut niin tärkeä kun äidin ;) Mies valitsi mattamustat keittiökaapit, tummilla kivitasoilla. Päätin siis että tulevaan keittiöömme emme valitse ainakaan korkeakiiltovalkoista tai mustaa (tai Smegin jääkaappia joka osoittautui ajan jälkeen aikamoiseksi sähkösyöpöksi).
Haluan industrial-henkeä! Raffimpaa! Elämän jälkiä! Vaan kuinkas kävikään... 

Korkeakiiltovalkoinen on tilattuna :) Harkitsimme hetken harmaan sävyjäkin, muita värejä en osannut ajatella. Saati puun erinäiset sävyt kaapeissa eivät ehkä ole meidän juttu. Pienehkön väännön aiheutti matta/kiiltävä issue, itse ensin olin vahvasti matan puolella, mies taas halusi kiiltävän. Kun kyseenalaistin korkeakiiltovalkoisen trendin hiipumista jo vuosi sitten, sain lähes kiukkuisia vastauksia keittiökauppiailta. Ei missään nimessä! 
Noh, tämä asia on kuin sisustuksen mustavalkoprintit, ne vain pitävät pintansa. Ovat enemmän voimissaan kuin koskaan. Varsin pitkä valtakausi, joku sanoisi liian pitkä. Anyway, valkoinen se nyt on. Ja se kiiltää! 
Teimme tilauksen keittiöstä jo viime marraskuussa pienoisen paineen alla, tiedättehän nämä  nyt-jos-tilaat-saat-alennuksella-ja-se-on-voimassa-vain-juuri-tämän-hetken. Yllättäen myös yhteyshenkilömme kiinnisaaminen hankaloitui tilauksen jättämisen jälkeen. Sitä ennen ei ollut ongelmaa.

Jo reilu vuosi sitten tammikuussa kävimme Scavolinilla hakemassa tarjoukset Diesel Social Kitchenistä. Siinä olisi ollut meidän molempien makuun täydellinen keittiö. Valkoisen, teräksen ja lasin yhdistelmä. Silloin asia vielä kuitenkin tuntui kaukaiselta ja pohdinta kaatui hintaan joka oli hurja ilman keittiökoneitakin. Keittiöön olisi tarvittu niin monen monta tyyristä erikoiselementtiä näyttääkseen mieluisalta että hinta kohosi pilviin. Ja puolet olisi pitänyt maksaa jo tilatessa. 
Vieläkin pieni Diesel-kaipuu herää silloin tällöin mutta nyt olen enemmän kuin tyytyväinen valintaamme. Nyt saimme keittiön, kodinhoitohuoneen ja teknisen tilan kalusteet yhden Diesel-kokonaisuuden hinnalla. Ja Scavolinin antama tarjous Dieselistä oli kaiken lisäksi ilman keittiökoneita. 


Diesel Social Kitchen


Tuleva keittiömme, se on aika kaukana industrial-hengestä :) Näin ne suunnitelmat matkan aikana muuttui. Valjujen kuvien kanssa saa hieman käyttää mielikuvitusta jotta näkee kokonaisuuden.


Oli asioita joista en halunnut tinkiä:

1. Huomaamaton liesituuletin. Pohdimme saarekkeesta nousevaa mallia tai kattoon integroitua mallia, molemmat Savolta. Päädyimme kattomalliin koska emme halunneet kikkailla saarekkeen tilaratkaisujen kanssa. Katsastimme myös Boran liesimallit joissa liesituuletin on integroituna lieteen. Niissä ulkonäkö ei välttämättä miellyttänyt vaikka erittäin toimivilta ratkaisuilta kuulostivat ja näyttivät. Tämä ratkaisu olisi huippuimuriin kytkettynä myös vaatinut myönnytyksen saarekkeen tilaratkaisujen kanssa.

2. Kuivauskaappi. Kutsukaa vanhanaikaiseksi, tyylittömäksi tms... tai vaan suomalaiseksi ;) Tiskikoneesta huolimatta tiskaan jonkin verran käsin. Muoviastioita, puukapustoja, leikkuulautoja, pirpanan astioita, viinilaseja. Tämä vähän-jaksava-äiti-ihminen ei ehdi viitsi kuivata tiskejään käsin, saati katsella kuivavia astioita. Sekamelska pitää saada kaappiin piiloon, sellaisia elämän jälkiä en kaipaa näkökenttääni :) Ulkomailta vierailevat ystävät jaksavat aina ihastella tätä suomalaista 'keksintöä' jonka ehdottomasti omaan keittiöönsä haluaisivat. Pidän siitä kiinni. Tässä jouduttiin siis tekemään kompromissi yläkaappien ja koko seinän (kaikki integroituna) kattavan korkean kaapiston välillä.

3. Saareke. Olin ehdoton sen kanssa, ja onneksi tila salli sen toteuttamisen. En haluaisi olla keittiöön sulkeutunut emäntä. Ja saarekkeen haluaisin muodostuvan kodin sydämeksi. Saarekkeelta on suora näköyhteys arkiruokailutilaan, toiseen ruokailutilaan ja olohuoneeseen.

4. Breakfast cupboard. Käännöskukkanen: aamiaiskeskus :) Maailmalta tuttu keittiöelementti joka toiminnallisuudessaan sulkee sisään kaiken minkä haluan silmistäni pois. Kahvinkeitin, vedenkeitin, leivänpaahdin, blenderi jne. Mies haluaisi siihen vielä vesipisteenkin. Ja minä haluaisin kirjaston keittokirjoilleni. Meille on suunniteltu tätä keskusta keittiön arkiruokailutilaan, mutta se minkälaisena se toteutetaan on vielä epäselvää. Puusepän työnä, metallimiehen työnä vaiko suoraan keittiövalmistajalta. Vai valmistuuko se sekalaisista hylly ja kaappielementeistä. Tässä voisin vielä käyttää sen kaipaamani Diesel-kortin. Mutta kaapiston täytyisi sulautua muuhun keittiöön.

5. Iso viinikaappi! Tämä ei varmasti enempiä selittelyjä kaipaa :) Siihen valintamme oli Festivo. 

6. Betonitasot. Tämä asia oli jo täysin varma vielä jokin aika sitten. Siinä olisi se kaipaamani pieni ripaus industrial-henkeä ja twistiä, mutta betoni olisi mielestäni vaatinut mattaovet. Loppusuoralle onkin nyt päässyt villejä kortteja. Tasot puuttuvat tilauksesta vielä. Kunhan keittiön lattian materiaali ja väri varmistuu, voin tehdä ratkaisun tasoista. Kokemusta on kivitasoista, teräksestä ja puusta. Luultavasti mikään näistä ei ole valintamme.

Pohtimista on hurjasti. Minkälainen keittiö jaksaa miellyttää silmää pitkään ja on meidän tarpeisiin toimiva? Keittiötoimittajaksemme valitsimme Noblessan. Toimittajan jota emme olleet hetkeäkään harkinneet, hyvä että tiesimme sen olemassaolosta. Kävelimme liikkeeseen koska satuimme asioimaan kauppakeskus Liilassa muilla asioilla ja Keittiömaalla oli siellä viikonloppuesittely. Sanoin miehelle että suostun tulemaan jos et sitten puhu kenellekään mitään ja katsotaan vaan pikaisesti ja lähdetään. Ja pian hän oli jo sopimassa suunnitteluaikaa. 'Eihän se mitään maksa!' :)
Maksoipa hyvinkin. Lopputulos selviää myöhemmin. Stay tuned.


*Kaikki Diesel Social Kitchen-inspiskuvat lainattu Scavolinin pinterest kansiosta.  

16 kommenttia:

 1. Keittiöstä tulee varmasti upea! On se niin eri juttu vaan remontoida kuin tehdä ihan alusta alkaen. Saa kaiken niinkuin haluaa. Ihan mahtavat ikkunat! Valoa riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikkunat on niin ihanat että vaikka ne rajoittikin sen haaveiden keittiön suunnittelua, en silti suostunut niistä tinkimään :) Toisesta ikkunasta ei tosin kummoiset näkymät ole, vain naapurin seinä, mutta valonlähde sekin ;)

   Poista
 2. Upeita keittiöitä ja teillekin tulossa varmasti! Ei kyllä kateeks käy tuo suunnittelu, niin paljon vaihtoehtoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallaan koko rakennusprojektin odotetuin hetki minulle tämä keittiön suunnittelu. Mutta silti se on haasteellista, aivan liikaa vaihtoehtoja ja kaikki vaikuttaa kaikkeen :)

   Poista
 3. Ihanan näköisiä kuvia ja kivoja suunnitelmia. Keittiö on kyllä paikka missä ollaan paljon ja jossa kuuluukin viihtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keittiö on meille oikeastaan eräänlainen 'leirikeskus' jossa viihdytään niin paljon että puitteet pitää olla kunnossa :) Olen ennemmin valmis tinkimään muista tiloista :D

   Poista
 4. Voi morjens kuinka ihania nuo Diesel keittiöt!! Nyt taisi tulla tarve remontoida keittiö :D Just omaa silmäänikin miellyttävät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka Diesel ei omaan keittiöömme päädykään, on silti ihana käydä fiilistelemässä näillä kuvilla :) Jotenkin ehkä terapeuttisesti sylkäisin nämä tänne, sain sen haikeuden systeemistäni ;) Mutta kun siitä olisi oikeasti tullut niin upea... mutta ei hinnalla millä hyvänsä :(

   Poista
 5. Pidä ihmeessä kiinni tiskikaapista jos se yhtään mietityttää. Itse olin aivan varma keittiötä suunnitellessani että haluan tiskialtaan sekä lieden saarekkeeseen. Tällöin yksi seinä jäi uunien ja kaapistojen täyteen käyttöön. Kaikki on integroitua, halusimme keittiön joka ei välttämättä näytä keittiöltä... Virhe! Nyt vasta vuoden kokemuksella sanon että kaipaan tiskikaappia aivan älyttömästi! Siinä ne kuivaa astiat saarekkeen päällä jos en jaksa kuivailla esim. illalla. Aamulla se kaaos on heti silmien edessä :(

  -Sara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, toiminnallisuus ennen kaikkea :) Tunnen omat turhautumiskynnykset jo liian hyvin, tuo tiskien katselu olisi yksi niistä :D Vaikkei se tyylikkäin mahdollinen ratkaisu olekaan, sillä mennään. Kuten sanoin, keittiö saa näyttää keittiöltä kun ei kuitenkaan sulaudu esim. olohuoneeseen. Vaikka meidän ylin kerros on tämmöinen loft-tyyppinen ratkaisu (siellä on vain olohuone, ruokailutila ja keittiö), keittiö on kuitenkin oma tilansa :)

   Poista
 6. Siis aivan ihanaa! Upea keittiö tulee varmasti. Vielä joku päivä minäkin haluan haaveiden kodin ja ison keittiön ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Henna <3
   Toivotaan että lopputulos on niin kiva kuin ajatuksissa siintää, eikä tule ylimääräisiä yllätyksiä :)

   Poista
 7. Voih, tosi kivoja juttuja on tulossa! Tykästyin betoniin, aamiaiskeskukseen, viinikaappiin, saareke.. Mahtava keittiö tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tärkeitä elementtejä :) Kyllä tällä setillä jo suht lähelle pääsee toimivaa keittiötä :D

   Poista
 8. Aivan upeita nuo ideakuvat, mutta niin on myös tuo teidän tuleva keittiö. Odotan niin mielellään että näen sen sitten oikeasti kuvissa. Meillä tehdään parhaillaan keittiö/kalustekauppaa ja ihan hurjia hintaeroja saa samoista keittiöistä(kin).
  Hiukan ärsyttää itseäni tuo markkinointi osta-tällä-viikolla-sitten hinnat kallistuu... Mutta joillakin firmoilla myyjillä ei ole asiaan paljon sanomista. Meilläkin meni ohi suun hyvä kodinkonepaketti kun ei silloin vielä oltu valmiita kaupoille kun kokonaishinta ei ollut budjetissa yms.

  Saarekkeet ovat käytännöllisiä, kun on monta pientä lasta ja voitelee leipiä illalla niin on kiva olla kasvokkain :)
  Mielenkiinnolla odotan teidän tasojen valintaa...
  Meillekin tulee miniversio aamupalakaapista, katsotaan sitten miten se toimii...

  Mukavaa raksa-aikaa, Karolina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Karolina! :) Tuo keittiö aiheuttaa edelleen pähkäiltävää, ei niinkään kalusteiden suhteen vaan muiden asioiden osalta... Mutta eiköhän siitä suht hyvä kokonaisuus tule. Kun mistään ei haluaisi tinkiä ;)

   Ihana seurata teidänkin edistymistä, tsemppiä ja mukavia päiviä raksailuunne! :)

   Poista