8.6.2014

Macarons

Leipomisvimma on saanut jatkoaikaa! 
Macaronien leivonta on ollut bucket listallani pitkään. Päätin että vauvamme ristiäisissä tarjotaan omin pikku kätösini tehtyjä macaroneja. Tuumasta toimeen siis ja harjoittelu käyntiin!

 Reilu vuosi sitten Lontoossa seurasin ystäväni luona vierestä miten hän ne teki. Silloin päätin että kokeilen heti kotiin päästyäni kun opit oli vielä tuoreina mielessä. Vuosi kuitenkin meni.
Ystäväni oli juuri valmistunut kondiittoriksi ja viimeisimpinä spessukursseina käynyt läpi macarons-kurssin jonka vetäjänä oli ranskalainen kondiittorimestari.
Sanomattakin selvää että marengiksi valikoitui ranskalainen marenki, 
sillä lähdin minäkin yrittämään. Väriksi valikoitui ensin tipunkeltainen ja täytteeksi sitruunatuorejuusto-lemon curd.

Ei mennyt ihan putkeen...




Ensimmäinen yritys päätyi, no jos ei ihan katastrofiin, niin epäonnistumiseen anyway. Koostumus jäi vääränlaiseksi, ilmeisesti jätin kuivien aineiden sekoittamisen munavaahtoon liian hätäiseksi. Seoksen olisi täytynyt löystyä enemmän. Jokaiseen macaroniin jäi 'peak' joka ei sitten laskeutunutkaan :) 
As you can see! Kiiltoakaan ei tullut pintaan. 
Mantelijauhosta johtuva rakeisuus suorastaan paistaa läpi. Korkeuttakin jäi aivan liikaa, yksi hattu oli yhtä paksu kuin koko macaronin täytyisi olla :D
Motivaatiokämpän uuni sai jälleen tipan linssiin, sen sielunelämästä ei ole mitään hajua. Sillä ei ole mitään logiikkaa joten taas mentiin täysin arpomalla. Metsään mentiin ja vasta kolmas pellillinen oli 'sinne päin' -otos.
Maku oli kuitenkin ok, sisältä kostean kuohkea. Hattu ja jalat muodostuivat ja macaronit irtosivat leivinpaperista kuin unelma!
Joten tästä kokeilusta viisastuneena...



Seuraava satsi näytti jo tältä, päästiin jo lähemmäs Strömsötä. Tässä hennon roosassa versiossa vadelmatäyte. Onneksi en luovuttanut, vaikka eivät nämäkään täydellisiä ole.
Parannettavaa on, täytyy varmaankin tupla- tai triplasihdata mantelijauho.


1. Erottele valkuaiset muutama päivä etukäteen, säilytä jääkaapissa.
2. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi, lisää sokeri vähitellen vatkauksen aikana. Jos käytät nestemäistä/geelimäistä elintarvikeväriä, lisää se nyt joukkoon.
3. Siivilöi mantelijauho ja tomusokeri ja sekoita ne hyvin keskenään. Jos käytät jauhemaista väriä, sekoita se nyt joukkoon.
4. Sekoita mantelijauho-tomusokeriseos valkuaisvaahtoon nopein liikkein kunnes massa valmis pursotettavaksi. Älä sekoita liikaa!
5. Pursota massasta n. 2 euron kolikon kokoisia kiekkoja leivinpaperille. 
6.  Jätä 20-30 minuutiksi lepäämään jotta pinta kovettuu.
7. Paista uunissa 160 asteessa n. 10 min. 
8. Kun otat uunista, anna jäähtyä ja irrota macaronit vasta sitten. 
9. Täytä haluamallasi täytteellä. 
10. Säilytä jääkaapissa tiiviissä rasiassa. Parhaita tarjoiltaviksi 1-3 pv kuluttua.


Täydellisten, kauniiden ja herkullisten macaronsien kulmakivinä:
Valkuaisten juoksettaminen? Vai vanhettaminen? En ole varma kumpi on oikea termi mutta valkuaisten koostumukselle tapahtuu tietynlainen vetistyminen kun niitä 3-5 pv jääkaapissa säilyttää. Silloin se on oikeanlainen. Eli valkuaisten erottelu keltuaisista ja niiden seisottaminen jääkaapissa muutaman päivän. Ja ajoissa ennen vatkausta huoneenlämpöön.

Väriaine ehdottomasti JAUHEMAINEN. Nestemäisellä onnistuu joo, mutta taikinan koostumus muuttuu 'vääränlaiseksi'. Miten? No en tiedä, vetiseksi? Kirjoitin vain ohjeita ylös :) Ja kun kerran ranskalainen mestari niin sanoo. En uskalla pyristellä vastaan ja kokeilla toisin.

Ranneliike!?! :) Itselläni se oli silloin kuulemma aivan vääränlainen. Miten se olikin niin hankalaa... Eikä varmasti ole kehittynyt siitä, joten nyt mentiin ihan vaan pyöräyttämällä pursottimesta massa paperille. Muistin kuitenkin kolme asiaa: 'push, stop, lift' when piping.


Toivottavasti itsekin sisäistän nämä asiat pian!
Vaikka näin tarkka näprääminen, minuuttipeli ja 
reseptin 'palvominen' ei ehkä ole mun juttu,
silti taidan näprätä näitä useamminkin. 
Ainakin sinne ristiäisiin, viikko aikaa treenata.
 Mies on purjehduskisoissa, me tyllerön kanssa kahden kotona. 
Ei muuta kun uusi kokeilusatsi tulille. 
Neiti viihtyy Stokkessaan katsellen äidin puuhastelua, 
mummy's little helper <3
 

12 kommenttia:

  1. Nuo vadelmaiset on jo aika täydellisiä, voisin tehdä tilauksen!! :D
    Ihana pikkuinen, äidin apulaisen tukka vaalenee...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan en kyllä tällä kokemuksella uskalla tilauksia toimittaa vielä :D
      Tukka vaalenee joo kovaa vauhtia, ja kasvaa pituutta. Kohta saa rusetin :)

      Poista
  2. Älä huoli vaikket onnistuisikaan, minusta tuntuu ettet helpointa haastetta ole itsellesi ottanut. Olen entiseltä ammatiltani kondiittori ja voisin veikata ettei noiden herkkujen teko onnistuisi minultakaan ensi kättelyssä. Mutta lopputuloshan näyttää jo aivan herkulliselta ja vauva on kyllä hurjan söpö <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on niin herkullisia että toivottavasti onnistun joskus edes hipomaan täydellisyyttä :D Lisää treeniä täytyy vielä saada, mutta lähipiirille ehkä jo uskaltaa tarjoilla!

      Poista
  3. pitäisköhän itsekin rohkaistua!? mä olen keittiössä säveltäjä, en orjallinen reseptien seuraaja. en varmasti onnistuisi vaikka haluaisinkin :/
    mistä olet nuo kauniit keramiikkalautaset hankkinut? kovin tine-k henkiset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkaisua kaipailin minäkin aika pitkään, hiki nousi pintaan jo katsellessa niiden tekoa :) Mutta tuumasta toimeen, onneksi tuli hyvä 'porkkana' eteen.
      Nuo keramiikkalautaset on Kauhajoelta. Siellä on ihana kahvila nimeltään Valkoinen puu ja heillä on myynnissä kauniita keramiikkatöitä. Ihastuin! :)

      Poista
  4. Nam! ja tuo pieni söpöläinen tuossa viimeisessä kuvassa, ihana on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan hän, äidin mielestä tietty söpöin kaikista :D

      Poista
  5. Nam! Minäkin olen valmistanut Macaronseja, kuului niihin mitä oli pakko vaan kokeilla. Hyvin onnistui ainakin sillä ohjeella millä tein, ohje on blogissani. :)
    Mukavia kesäpäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on näköjään taiteenlaji jossa harjoitus tekee, jos ei nyt mestaria, mutta ainakin paremman :) Ristiäisiin onnistui leipomusten teko melkein täydellisesti :)
      Ihania kesäpäiviä teillekin Henna!

      Poista
  6. Oi sulla on toi kaunis kermakko. Olen haaveillut siitä, se on tosi kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuviona sellainen että less is more :) Mutta olet oikeassa, kaunis kun mikä!

      Poista